top of page

Гастроентерологи про негативний вплив куріння


Сигарета - це бікфордів шнур, на одному кінці якого вогник, на іншому - дурень.

Бернард Шоу.

Отруйні речовини диму, переходячи в слину, діють на слизову оболонку шлунка. Для людини, пристрасть до тютюну, викурити сигарету - все одно що втамувати спрагу. Запеклому курцеві обід покажеться неповним, якщо після їжі він не закурить.

Втрата апетиту, нудота, блювота, біль у ділянці шлунка, хронічні гастрити і, нарешті, виразки шлунка та дванадцятипалої кишки - ось розлади, які в 2-3 рази частіше зустрічаються у курців. Нікотин, дим, частинки тютюну порушують ритм діяльності шлунково-кишкового тракту. А оскільки з нікотином в шлунок надходять канцерогенні речовини, нерідко і появу злоякісних пухлин.

Негативний вплив тютюну позначається і на печінці: в її жовчовивідних шляхах відбувається застій жовчі.Тютюновий дим істотно ушкоджує печінку. Процес куріння звужує судини, що живлять печінку. А кров, що поступає через ці судини, тютюновий дим постачає величезним числом токсинів, які печінка повинна відфільтрувати. Виникає ситуація схожа з дією нікотину на серце. Не отримуючи потрібного харчування печінка повинна працювати в напруженому режимі. Також, нікотин істотно впливає на перистальтику. Спочатку він її стимулює, але як тільки виробляється залежність, то процеси перистальтики притупляються, що в свою чергу викликає запори. У більшості курців спостерігаються подразнення і запалення в ділянці шлунка і кишечника. Ризик утворення виразки також підвищується, а здатності розрізняти запахи і смаки помітно притупляються.

Нікотин та інші компоненти тютюну вражають також органи травлення. Наукові дослідження та клінічні спостереження незаперечно свідчать: багаторічне куріння сприяє виникненню виразкової хвороби шлунка та дванадцятипалої кишки.

У людини, яка курить багато і протягом тривалого часу, судини шлунка перебувають у стані постійного спазму. В результаті тканини шлунка погано забезпечуються киснем і живильними речовинами, порушується секреція шлункового соку. І в результаті - гастрит або виразкова хвороба. В одній з московських клінік було проведено обстеження, яке показало, що у 69 відсотків хворих на виразкову хворобу розвиток захворювання мало прямий зв'язок з курінням. З числа оперованих в цій клініці з приводу такого небезпечного ускладнення, як прорив виразки, близько 90 відсотків становили завзяті курці.

Жінки середнього віку могли б мати зуби в набагато більшій безпеці, якби в молодості уникали куріння. Згідно з результатами досліджень лише 26 відсотків жінок,якы не курять у віці після 50 років потребували протезування зубів. А у курців таку потребу відчували 48 відсотків.

Коли дим від сигарет потрапляє в ротову порожнину він дратує язик, ясна, зів і небо. Також тютюновий дим викликає розтріскування зубної емалі. В результаті відбувається інфікування зубів різними бактеріями, які призводять до гниття, викликаючи неприємний запах з рота. Під час куріння відбувається подразнення слинних залоз тютюновим димом, що призводить до інтенсивного слиновиділення.

Встановлено, що смертність від ракових захворювань порожнини рота і стравоходу серед курців в 4 рази перевищує цей показник у не курящих. Дані захворювання пов'язують як з хімічними так і з термічними впливами при палінні.

Багато хвороб шлунка безпосередньо пов'язані з курінням. Компоненти тютюнового диму впливають на шлунок як через нервову систему, так і при ковтанні слинної рідини, прожиток хімічними речовинами тютюнового диму. Дана дія викликає подразнення слизової оболонки шлунка, призводить до підвищеного виділення шлункового соку підвищеної кислотності. Звуження судин шлунка може призвести до зниження кровообігу в його частинах з наступним утворенням виразок. Постійне роздратування його слизової при курінні викликає хронічне її запалення, яке призводить до гастриту.

Спостерігається чітка зв'язок між курінням і поширенням виразки шлунка та дванадцятипалої кишки. Кількість смертей від даний захворювань серед кращих в 4 рази перевищує число смертей від таких хвороб у не палять.

Встановлено, що нікотин шкідливо впливає на функції шлунка і кишечника, знижуючи їх перистальтику. Це призводить до зниження апетиту і погіршення травлення. Напівперевареною їжа застоюється в органах травлення. У деяких випадках нікотин викликає мимовільні спазми в прямій кишці. Це може призводити до утворення гемороїдальних вузлів, а іноді й до гемороїдальних кровотеч.

Чи не малу шкоду куріння завдає печінці. Вченими були проведені дослідження, в ході яких тютюновим димом обкурювалися кролики. У результаті впливу тютюновим димом у кроликів відбувалися зміни в клітинах печінки аж до переродження. У людини, яка палить спостерігається збільшення печінки, яке проходить після повного припинення куріння.

Шкода куріння також поширюється і на підшлункову залозу, викликаючи серйозні захворювання даного органу. У курця ризик розвитку раку підшлункової залози в 2 рази перевищує такий ризик у людини,яка не палить.

Матеріал підготувала Анісімова Олександра, учениця 9-А класу


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Тегов пока нет.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page